Sofinanciranje digitalne strategije

Digitalna strategija

Vavčer za digitalno strategijo

Gre za eno izmed štirih skupin področij razpisov za digitalne vavčerje, ki jih je leta 2019 objavil Podjetniški sklad Slovenije in kateri bo aktiven vse do leta 2023. Poleg tega vavčerja lahko sredstva uveljavljate še za področja digitalnega marketinga, dviga digitalnih kompetenc in kibernetske varnosti.

Komu je vavčer namenjen in katere aktivnosti pokriva

Vavčer za digitalno strategijo je namenjen podjetjem, ki se odločajo za proces digitalne transformacije ter pri tem potrebujejo pomoč zunanjega izvajalca, ki bo zanje pripravil podroben ter uporaben dokument, s katerimi bodo lažje začeli, nadaljevali in zaključili proces digitalne preobrazbe.

Do 60 % sofinanciranja ste upravičeni, če vaš projekt zajema naslednje aktivnosti:

 • oceno stanja na področju digitalizacije,
 • pripravo načrta razvoja digitalnih zmožnosti podjetja in
 • pripravo strategije podjetja za digitalno transformacijo, ki bo zajemala ključna področja:
  • Izkušnja kupca (Customer eXperience),
  • Podatkovna strategija,
  • Procesi in digitalne rešitve za podporo poslovanja,
  • Digitalni poslovni modeli, produkti in storitve,
  • Strategija razvoja digitalnih kadrov in digitalnih delovnih mest,
  • Strategija razvoja digitalne kulture,
  • Kibernetska varnost,
  • Industrija 4.0. (to področje je obvezno področje samo za proizvodna podjetja, ne pa tudi za storitvena).

Prvi korak pri pridobitvi sredstev je pozitivno mnenje komisije DIH Slovenije, kamor pošljete predstavitev projekta (zakaj se odločate za digitalno transformacijo, kaj vam bo doprinesla, katere korake ste pripravljeni implementirati, na kateri stopnji digitalne transformacije ste trenutno). Ocenjevanje poteka do 8 delovnih dni.

Prav tako morate po koncu izdelanega projekta/dokumenta, le tega predložiti in počakati na pozitiven odgovor o upravičenosti prejema sredstev. Če je ocena negativna, imate možnost enkratne dopolnitve izdelka, ki mora ponovno ocenjevanje in ki traja največ 5 delovnih dni.

Višina sredstev                                          

V okviru črpanja sredstev vavčerja za digitalno strategijo lahko pridobite najmanj 1.000 € in največ 9.999,99 €.

Glavne omejitve

Ena izmed omejitev je ta, da imate v podjetju zaposlenih najmanj 5 ljudi.

Prav tako morate za zunanjega izvajalca najeti nekoga, ki je vpisan v katalog objavljen na spletni strani DIH Slovenija. Če v njem ne najdete želenega izvajalca, ga lahko pozovete, da odda brezplačno prijavo v katalog, ki se posodablja enkrat mesečno.

Omejitev, katere ne smete spregledati, je tudi sedež podjetja. Namreč na dan oddaje vloge mora biti sedež vašega podjetja v vzhodni kohezijski regiji. Za prikaz razdelitve kohezijskih regij v Sloveniji si lahko ogledate spodnjo sliko.

Digitalni vavčerji

Vir: Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko – Kohezijski e-kotiček (maj, št. 78)

Opozorila ob pripravi

Pri upravičenosti do stroškov priprave digitalne strategije (stroški zunanjega svetovalca) mora dokument nujno pokriti vsa 3 področja strategije:

 • oceno stanja na področju digitalizacije,
 • pripravo načrta razvoja digitalnih zmožnosti podjetja in
 • pripravo strategije podjetja za digitalno transformacijo.

Dokumenti, ki bodo pokrivali zgolj enega ali dve področji, ne bodo upravičeni do sofinanciranja.

Pomembni datumi in roki

Odgovor in odločitev Podjetniškega sklada Slovenije lahko pričakujete v petnajstih dneh od prejema vloge. V primeru pozitivne odločitve boste tako prejeli pogodbo o sofinanciranju, na podlagi katere lahko oddate zahtevek za izplačilo – v letu 2020 do 31. 1. 2021 (datum je bil s 13. marcem podaljšan, prvotni je bil 31. 10. 2020).

Želite izkoristiti vavčer za digitalno transformacijo z nami? Pošljite nam sporočilo, da se dogovorimo za brezplačen in neobvezujoč posvet.

Imate podrobnejša vprašanja o digitalni strategiji? Stopite z nami v stik in bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja ter vam pomagali pri pripravi razpisne dokumentacije.

Vaš projekt ne spada pod upravičene stroške za vavčer digitalne strategije vas pa zanima, če lahko prejmete sredstva za kateri drug projekt?Preberite več o preostalih razpisih, ki so aktivni do leta 2023.

Več informacij o razpisu
Smernice za pripravo dokument
Katalog strokovnjakov za pripravo digitalne strategije